torsdag 17 september 2009

Världens bästa "slitgöra".

Klassiska Laxá i Adaldal en godkänd kuliss för lite produkfotografering.
En resa till främmande land för att ta bilder till en fiskekatalog, kan verka som världens bästa jobb. Det är det också. Men det är inget lätt jobb, man glassar inte runt och trycker av lite bilder här och där. Nä, det är upp tidigt och sent i säng. Allt för att ta vara på det dyrbara ljuset. Planeringen av resan är hur viktig som helst, vilket blir lite paradoxalt när det gäller fiske. Man kan ju inte direkt planera in att man ska fånga en fisk. Och fisk på bild måste man få. Så är det bara. Och ska man dessutom ta både fiske- och produktbilder blir världens bästa jobb, världens mest stressande. Särskilt om man ska ta bilder för tre varumärken på samma tur.
Fotograf Mats Persson på Island 2002 (The flitigaste fotografen around!!!)
Bilder till ett fiskereportage är ju av en mer dokumentär karaktär och det är mycket upp till fotografen att fånga stämningen och händelserna på ett intressant och spännande sätt. Man kan som fiskare/ modell självklart hjälpa till genom att fånga en fisk då och då. Att se snygg ut blir för vissa av oss svårare, så man får istället bjuda på lite snygga kast och vackra linbågar. 
Att ta bilder på fiskeutrustning är något mer stillsamt och tidskrävande. Mycket tidskrävande. Men har man bara rätt omgivningar så blir det lättare och det går snabbare. Och det är bra för då kan man snabbare återgå till att ta de där roliga bilderna då man får fiska... snyggt!?
En arbetsdag på världens bästa arbetsplats. Midfjardará, Island 2002
Foto Mats Persson 

3 kommentarer:

 1. Tack Robert, för du menar väl den nedersta bilden med den eleganta linbågen! Det blir förhoppningsvis lite fina bilder från Mörrumsån i helgen. Med eller utan fisk återstår att se. Vi har tyvärr inte tillgång till Mats i helgen dock.

  SvaraRadera
 2. Bilden på Mats i vattnet tror jag bestämt att jag tagit.
  då va ni och fiskade!

  M.V.H.

  /A

  SvaraRadera