torsdag 10 september 2009

Nu kan man köpa vad som helst, tyvärr!

Var i fiskebutiken på Södra Esplanaden idag för att köpa en födelsedagspresent till min käre far som fyller år i morgon. Och jag kan ju konstatera att det har hänt en hel del sedan den förre ägaren. För när jag stod där och letade efter rätt spö och rulle till min far, kunde jag inte låta bli att tjuvlyssna på den äldre mannen som höll på att köpa sig ett havsfiskespö och rulle. Han skulle fiska torsk från turbåtarna i Sundet. Den unge mannen i butiken lotsade honom hjälpsamt genom valen av spö, rulle och lina.
När linan var påspolad och det bara var betalningen kvar, så började den äldre mannen skruva lite på sig. Det var ju något mer han behövde, det visste han men han var inte säker på vad. Det var något man hade längst ut på linan, "en bit av något styvare material". "Beteslås" undrade killen bakom disken. "Nä" svarade mannen bestämt "det vet jag ju vad det är, höhö". Killen tog sig ut från bakom disken och gick bort till väggen med beteslås och ståltafsar. "En sån där är det" säger mannen och pekar på en ståltafs. "Men det är till när man fiskar gädda, deras vassa...". "Nä men det är en så jag ska ha, det vet jag". Den unge killen försökte lite försiktigt igen "att den där behöver du inte till torskfisket". "Jo men jag tar den. Vilken grovlek ska jag ha till torsken i Sundet?" Jag såg hur konstigt det blev för den unge mannen. Som nu var tvungen att låtsas veta vilken gäddtafs man ska ha när man fiskar torsk...
Den äldre mannen ska nog tacka sina gudar att hans besök i butiken på Södra Esplanaden inte var för en 15 år sen. Då hade han inte kommit ur den butiken helskinnad kan jag säga.

1 kommentar:

  1. Så den finns kvar den där butiken. Har du kollat om den är till salu? Du borde köpa den!!
    /Vartin Mind

    SvaraRadera