torsdag 3 september 2009

Tungt litet märke för laxfiskande irländare

På Irland startade Central and Regional Fisheries Boards, inför årets säsong, en ny giv som ska främja catch & release av den vilda atlantlaxen. Om man fångar och sätter tillbaka 15 laxar får man ett guldmärke att stolt sätta på rockslaget eller på kepsen. Fångar man och sätter tillbaka mellan tio och 14 laxar får man ett silvermärke. Bronsmärket kräver mellan fem och nio laxar. Catch & release av en lax ger dig ett tygmärke. Alla som ansöker om ett märke är dessutom med och tävlar om fiskedagar vid attraktiva sträckor i välkända irländska laxvatten.
Nu undrar man ju så klart hur mycket lax det finns i Irlands floder. För som jag har förstått det gäller antalet fångad fisk under 2009 års säsong. Och att fånga 15 laxar på ett år låter ju som en dröm bara ett fåtal lyckliga får uppleva. Om jag fångar 15 laxar innan jag dör så dör jag nöjd.
Den gode Markus, fiskekompisen och bloggaren med laxlängtan, skulle nog väldigt gärna vilja ha ett sånt där märke, guld, silver, brons eller tyg spelar nog ingen roll.
Men nog är det ett gott initiativ och det där lilla guldmärket lär bli ett tungt hederstecken, laddat med respekt. Och om man någon gång skulle möta någon med detta märke så är det väl bara att:
  1. Buga vördnadsfullt.
  2. Bjuda personen på ett frikostigt antal rundor med Guinness
  3. Pumpa personen på allt han eller hon vet om hur man fångar lax.

2 kommentarer: