torsdag 31 mars 2011

Vad är en forell?

Jag såg på Sveriges Mästerkock på TV4 igår. Ett kul program tycker jag. Och efter att ha startat originalformatet troget, med stränga och hårda påhopp från domartrion, har det nu blivit en ganska varm, respektfull och positiv anda i programmet. Leif Mannerström, Markus Aujalay och Per Morberg är på många sätt mina idoler och jag hyser stor respekt för deras kunnande. Men jag måste ändå undra när Markus Aujalay presenterar förrätten, laxtartar med forellrom. Vad är forellrom??? Vad är en forell? På tyska heter öring forell men det finns inget som heter forell på svenska. Är detta bara något som restaurangbranschen hittat på för att det låter godare? Kanske men jag tycker nog att öring låter godare än forell. Och att kalla det för forell känns lika daterat som att ställa fram en burk Aromat istället för en skål med flingsalt. Så jag ber, kan vi inte enas om att fiska ut ordet forell från de svenska restaurangerna?

10 kommentarer:

  1. Tjaaa... jag tycker forell är rätt charmigt. Att meta foreller låter bra på något sätt, du ser bilden.. metkrok, små öringar i bäck.. det är ingången för många sportfiskare som unga, ibland slutar de som vuxna C&R-fiskare som pussar och återutsätter, och spyr galla över forellmetaren. Allt behöver inte vara så formellt (forellt) riktigt, andra saker på menyn är, regnbågslax, regnbågsforell, laxöring. Besamete har ju oxå varit populärt länge.
    Trefvlig helg Eder Jaffa

    SvaraRadera
  2. Med forell syftas 99 gånger av 100 på regnbåge, det är denna som i huvudsak odlas och säljs till restauranger, om man inte räknar den norska odlade Atlantlaxen. Öring förekommer nästan inte alls i dessa sammanhang.
    Rommen från regnbåge är väldigt lik laxens rom, och förstnämnda är också betydligt mer vanlig än riktig laxrom, även om regnbågsrom ibland saluförs som laxrom. Man kan alltid ta en titt på det latinska namnet.

    Så ja, forell är restaurangspråk, precis som forellrom :-)

    Hälsningar
    Markus

    SvaraRadera
  3. @Jaffa: Klart man måste vara for(m)ell och korrekt. Laxöring! Don't get me started. ;-)

    @Markus: Jo, jag vet ju att det är regnbågen som ofta avses. Men jag vill att rätt saker ska kallas för rätt namn för med kunskap kommer respekt och är konsumenten insatt i maten de äter kan de lättare göra kloka val.
    Kan man på bara 5-10 år lära en stor mängd svenskar skillnaderna mellan latte, macchiato och bryggkaffe så kan vi väl lära dom att säga regnbågsrom om det är det som serveras. För det som kaffeboomen inneburit är ju faktiskt att vi nu kan hitta bra kaffe på många ställen. Kanske kan man göra samma resa med fisken?

    SvaraRadera
  4. När du nu ändå är igång. Varför heter det stenbitsrom, när det är kvabbson som är honan bland sjuryggarna?

    Filmfotografen

    SvaraRadera
  5. Precis! Det finns säkert en uppsjö av exempel. Bring it! Och förresten, brukar inte "forellerna" vara av så kallad portionsstorlek? Runt 5 hg. Tveksamt om de har hunnit bli könsmogna då. Komplicerat det här!

    SvaraRadera
  6. Det korrekta är väl egentligen regnbågsöring, den har väl samma antal kromosoner som öringen? Skit samma - knallkorken Ollén ville i alla fall ha en regnbåge på kroken i SVTdramat " Den sista kustfiskaren" men då kanske den heter Steelhead, havsvandrande mao.
    Mässan Någon ??
    Eder Jaffa

    SvaraRadera
  7. "Knallkork"?! Fan va bra uttryck. Det kommer jag använda alltid. Mässan får klara sig utan mig! Måste åka till Skottland och se till att Dee sköter sig! :-)

    SvaraRadera
  8. http://www.svenskfisk.se/nyheter/artiklar/2005/forell-finns-inte-i-svenska-fiskdiskar.aspx

    Fin länk som tar upp ditt problem. Enligt lag sedan 2002 är det förbjudet att kalla fisken någonting annat än det riktiga namnet. Men kanske ingen hård kontroll på detta ämne... Man kan väl upplysa okunniga krögare vid tillfälle - eller helt enkelt undvika den preparatmatade feta fuskfisken?

    Bästa fiskelycka i Dee.
    /Amanda

    SvaraRadera
  9. Preparatmatade feta fuskfiskare ska man undvika! Tack för länken! Fiskelyckan är lagom god! Jag och Mattias väntar fortfarande på lite action den här veckan men det kommer!

    SvaraRadera
  10. Varje gång ordet "forell" finns på en meny tappar jag förtroende för restaurangen i fråga. Restaurangspråk i min rumpa. Fortsätt säga forell då, men inte med mig som kund. Dessutom står det ofta lax när det är regnbåge som tillagas. Oproffessionellt är ordet.

    SvaraRadera