torsdag 17 mars 2011

Inte direkt giftig argumentation

Som sig bör har nu ordföranden, Joakim Ollén och generalsekreteraren, Stefan Nyström i Sportfiskarna (förbundet) gått ut med en debattartikel i Aftonbladet. Det är ju deras uppgift att föra sportfiskarnas talan och efter dokumentärfilmen "Den siste kustfiskaren" var vi nog några som väntade oss ett agerande. Och nu har agerandet kommit i form av en debattartikel som vinklar sig helt på att regering bör ta bort undantaget som gör att vi i Sverige kan sälja Östersjölax som människoföda. Något som på grund av fiskens höga dioxinhalter är förbjudet i resten av EU. De vill stoppa yrkesfisket efter lax och istället satsa på sportfisket.
Det vill jag också. Och jag har många gånger hävdat att man, sett ur ett nationalekonomiskt perspektiv skulle lägga ner yrkesfisket. I alla fall det storskaliga. För jag är helt övertygad om att småbåtarna och de lokala fiskarna bidrar till att människor får en naturligare koppling till och förståelse för havet, fisken och kretsloppet. Och ett totalstopp av laxfiske i Östersjön hade säkert varit bra för laxen som förhoppningsvis hade fått lite andrum. Och de uppfinningsrika småfiskarna skulle säkert hittat något bra alternativ till laxen. Så långt är allt frid och fröjd. Men att hävda laxens dioxininnehåll som anledning till detta laxfiskestoppet känns lite för "listigt" och beräknande för att det ska vara rätt väg att gå. För så länge herrarna Ollén och Nyström inte är beredda på att kräva "No Kill" och "Catch & Release" på all lax så finns det stor risk för att denna "listiga" debattvinkling snabbt snurrar runt och biter dem där bak. För frågan: "Varför ska det vara OK för sportfiskare att ta upp och äta lax men inte för andra?" kommer att komma som ett brev på posten. Och om de ändå drev igenom C&R på all lax, så är jag helt övertygad om att det skulle komma ett ramaskri även från de egna leden. För alla är faktiskt inte "fina" fiskare som bara fiskar för upplevelsen och naturen. Visst det finns väldigt många men det finns också en stor skara som fiskar för frysen. Jag menar att denna debattartikel är illa genomtänkt och konsekvenserna av den riskerar i förlängningen att splittra sportfiskarna. Borde inte Ollén och Nyström varit mer eftertänksamma än så? Två svingar, två missar. Nu har Ollén har bara en strike kvar. Men det här är bara min åsikter mina åtankar.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig i din analys. Dioxinproblematiken finns, och det är logiskt att införa ett saluförbud på berörda fiskarter. Men att använda detta i debatten, som ett slagträ i den ständiga kampen om laxresursen, är trist och som du skriver, "illa genomtänkt".

    SvaraRadera
  2. Tack för supporten, såg att Mikael Frödin, på sin blogg, tyckte att debattartikeln var ett bra initiativ. Jag kunde inte förmedla min åsikt till honom, för på hans blogg kan man inte kommentera.

    SvaraRadera