tisdag 22 mars 2011

Salus per aquam

En frostnuppet vacker morgon med sångsvan och vår i luften.
Det har varit en mycket trög förhandspremiär i Mörrumsån och även vid gårdagens premiär i Em vittnas det om få landade fiskar. Vad det beror på kan man bara spekulera i och jag tror att det är den senaste tidens kalla men snölösa väder som sänkt tempen i marken och ända långt ner i åarnas "märg". Och därför gjort att premiärfisket stelnade lite. Men till den "riktiga" premiären på fredag lär graderna i vattnet ökat lite till och då blir det lite mer fart i vattnet.
Med van hand landar herr Wiklund havsöringen själv.
Men att fisket skulle vara kallt, trögt och stelt verkar inte hindra en som Christer Wiklund, laxminken från Gävle, som är nere i ABU-stugan med Anton från ABU och branschkollegorna Andreas och Kim. Christer fiskar inte länge förrän han är i en riktig bjässe. En som dock valde att kliva av en hållplats innan Wiklund. Men han får snart sin revansch och under morgonen och förmiddagen tar han tre öringar, varav jag lyckades bevittna två.
Att landa, kroka av och sätta tillbaka fisk när det bara är 1° i vattnet är kallt, särskilt när man som vissa landar, krokar av och sätter tillbaka många fiskar.
Efter lunch tog jag och Christer upp till Skrea, uppströms Svängsta där Anton och Kim hade tagit tre laxar på morgonen. Men nu måste det varit trögt på riktigt för Christer hade inte ett känn på hela sträckan. Det hade inte jag i heller men det behövde jag nästan inte berätta.
Andreas sträcker ut.
Det blev en repa till ovanför stenbron vid stugan innan jag styrde hemåt efter tre fina dagar vid ån. Och jag är trots allt mycket nöjd med denna "SPA-helg", att få se att trögt inte är detsamma som omöjligt. Något mer oroväckande är att man har en mycket lång väg kvar innan man är så skicklig, som minkarna från norr, att man kan smörja upp det tröga. Men tålamod lär ju vara en dygd. Tack Olle för att jag fick komma och tack Anton för gästfriheten! Tack Christer för alla goda tips och råd. Ibland blev det komplicerat men jag lägger det i kunskapsbanken så kanske det kommer till nytta i framtiden. Nu ska jag ut och träna med tvåhandsspöet, det har jag ju lovat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar