onsdag 2 september 2009

Fiskelycklig utan fiskelycka

En åtanke signerad Itzak, från Fiske för alla, våren 2000
Vad är det som driver oss att gång efter annan åka på fisketur? Vad är det som är så lockande med fisket? Många skulle säkert hävda att det är det där första sugande draget i linan, precis när fisken tagit ditt drag eller fluga, som lockar gång på gång. Sug i linan, böjda spön och rusande fisk, det kan alla förstå har en lockande effekt.
Men det finns annat som drar i oss, som får oss att trots frånvarande fiskelycka och sparsamma fångster återvända för en stund vid vattnet. Och att det är något mer än att bara få fisk som lockar i spöfiske visar den historia som min granne berättade för mig.
Historien utspelade sig när han och hans fru vandrade i Sarek och var på väg till Rissajaure som skall vara Sveriges klaraste sjö. Sjön är 34 meter djup och står man en bit upp på berget kan man se botten. Anledningen till det stora siktdjupet är att sjön ligger högt upp – över 1000 möh – är näringsfattig och helt steril. Således är Rissajaure, eller Trollsjön som den också kallas, helt fri från organismer. Och att hitta fisk i Rissajaure är med andra ord helt omöjligt.
Deras dagsetapp närmade sig sitt slut och de slog läger i närheten av sjön. När de sen gick ner till sjön för att beundra den undersköna kvällen – naturen och utsikten var betagande – såg de att det stod en man och fiskade vid strandkanten. De insåg genast det tragikomiska i situationen. De kände sig också lite kluvna om huruvida de skulle berätta för lustfiskaren att sjön var fisklös. Min granne hade dock inte hjärta att låta mannen fiska vidare i okunnighetens vatten, utan närmade sig så sakteliga tills han var på samtalsavstånd. Han berättade för fiskaren hur det låg till med Rissajaure. Fiskaren, som inte rört en min under tiden som han förmedlats de trista nyheterna, vänder ut blicken över den vackra vyn, viker över bygeln på haspelrullen och kastar ett kast till, samtidigt som han säger: ”Det gör ingenting”.
Det skulle inte förvåna mig ett dugg om den fiskaren minns fisketuren till Rissajaure som just en av de bättre.

Eder Itzak

2 kommentarer:

 1. Alltså om dom var och vandrade i sarek så finns en rissajaure i närheten av toppen slugga. Den är full med fisk.

  Och vandrar man i sarek så är det lite långt att gå till rissajaure(trollsjön) som ligger vid riksgränsen. Den sjön har det enorma siktdjupet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för klargörandet. Då var det den vid riksgränsen.
   T

   Radera