tisdag 12 januari 2010

Jag ber att få återkomma!

Idag var jag nog något överklädd för nakenbadet. Men där var ingen som hade några synpunkter på det. Men hur man gör när man ska fiska där på sommaren? Var ska man ha flugasken?
Jag fick ett tips igår om att det var isfritt norr om Landskrona och att jag skulle prova havsöringsklassiska Ålabodarna. Och mycket riktigt så var det bara lite snö och is uppe på stranden. Havet låg lugnt eftersom vinden kom rakt österifrån. Det har blåst nordostligt till ostligt i flera veckor nu och det var väl också därför det var så extremt lågt vatten. Men det var en fin dag och jag fick en trevlig pratstund med två andra flugfiskare. En lät som att han var från Holland och den andre lät som om han kom från Ronneby. Särskilt när han sa att han ursprungligen var från Ronneby.
Isfritt Öresund! Tänk att det skulle vara något man letade efter.
Jag började så där lagom "ovetenskapligt", som en del kallar det, och fiskade av de mest uppenbara platserna. Men det låga vattnet hade gjort annars så perfekta rev till småfuktiga centimeterdjupa hopplösa stenbottnar som bara skrek, "inte idag, en annan dag visst, men inte idag!" Så platserna som var fiskbara avklarades ganska snabbt.
Efter det så blev det en spontan gemensam fika med oss tre, för varandra helt okända personer. Och jag blir lika glad varje gång man får det bekräftat, att flugfiskare nästan helt utan undantag är trevliga människor. Det utbyttes teorier, bra fiskelokaler, fiske- och flugtips och man tillät sig att komma med en spekulation utan rädsla för att någon skulle himla med ögonen eller på annat sätt förringa tanken. Jag blir glad av sånt. Så trots att det var lika fiskfritt som det var isfritt är jag mer än nöjd med eftermiddagen.
Professor Itzak försöker bli lite metodisk.
Efter fikan var det dags att bli lite "vetenskaplig" trots allt. Eller i alla fall lite mer metodisk. Så jag började strax efter fortet nedanför parkeringen och fiskade norrut med att kasta, två steg fram, kasta, två steg fram, kasta osv. Upp förbi längs hela "nakenbadet", som var lika tomt på nudister som sundet var på havsöring, nästan ända bort till Fortuna. Men icke! Inte ett hugg. Såg inget i heller.
Men jag kan förstå varför Ålabodarna är så populärt, så jag ber att få återkomma när vattnet är högre och det är lite varmare. Fast vadarna lär jag nog behålla på. Sen får nakenbadarna säga vad de vill.

5 kommentarer:

 1. Javisst, man är ju gubbe nu! Ska du med ut någon dag?

  SvaraRadera
 2. Tjena Thomas. Det var lite tråkigt att du inte fick någon fisk. Men vad var det förr flugor du körde? Jag har tagit hel del fisk på små märlor och stora streamer där du fiskade.

  SvaraRadera
 3. Hej Jarkko!

  Jag fiskade med Glimmerrejen och Magnus. Killen från Ronneby hade en ljus märla tror jag. Vi var tre så det presenterades en hel del flugor för dem. Men det var väldigt lite vatten och nästan spegelblankt.

  SvaraRadera