torsdag 21 januari 2010

Eländet har ett vetenskapligt namn!

Det kalla vintervädret kan enkelt förklaras av naturliga variationer i klimatet. Och dessa förekommer trots att jordens temperatur stadigt ökar. En något mer komplicerad förklaring som beskriver fenomenet kallas Nordatlantisk oscillation.
Vi har för tillfället en starkt negativ Nordatlantisk oscillation vilket innebär att områden vid Nordatlanten som normalt sett har en högre temperatur istället får betydligt kallare. Det låga vattenståndet beror således också på detta fenomen då vi har ett högre lufttryck än normalt.
Detta fenomen är dock inte särskilt vanligt och det kan tydligen dröja 50 år till nästa gång. Så jag ska kanske inte döma mina bristande kunskaper alltför hårt (se förra inlägget) och att lägga ner tid på att lära sig hur man fiskar kustöring under dessa förhållanden känns lite som slöseri med tid.

3 kommentarer:

 1. Hej Thomas,

  Går det troll i det?
  Kallt som sjutton och lågt vatten låter inte som en bra kombination!

  Vi har nu bokat boende i Kivik 8-11 April.
  Hoppas det blir lite bättre förutsättningar då!

  //Andreas

  SvaraRadera
 2. TROLL?!? Det har gått Nordatlantisk oscillation i det!!! ;-)
  Det är lugnt det ska nog ha töat till den 8:e april. Var ska ni bo? Vi ses förmodligen på en strand någonstans under den 8: eller 9:e. Sen ska jag ta emot ett gäng irländska fiskare den 10 eller 11:e uppe i Mörrum. De vill prova gäddfisket i skärgården och efter ett par dagar i Mörrumsån ska jag guida dem till den skånska havsöringen.

  SvaraRadera
 3. Hej igen,
  Vi skall bo på Ekenäs Gård i närheten av Stenshuvuds nationalpark. Vet du vilket ställe det är? Vi kommer ner sent den 8:e så fisket börjar på Fredagen! Skulle vara kul om vi kunde ses?

  //Andreas

  SvaraRadera