måndag 11 januari 2010

Det finns inget dåligt väder

En åtanke signerad Itzak, från Fiske för alla, 2000

Jag hade en gång en scoutledare och han var precis så där hurtig och rosenkindad som bara en scoutledare kan vara. Han hette dessutom Flink. Han levde som han lärde, friskt och efter devisen, att det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder.
Eftersom min timing, när det gäller att få lämpligt fiskeväder alltid har gäckat mig, lever även jag efter denna devis, med ett litet tillägg: det finns skitväder.
Jag och två av mina vänner brukar göra fisketurer som är mer än bara endagsturer. Dels för att vi bor utspridda över landet och inte träffas så ofta, dels för att vi har en barnslig fascination för lägerliv med öppen eld och korvgrillning. Men vädret har för vana att inte ta någon hänsyn till våra fiskeplaner och det har hänt mer än en gång att vi blivit överrumplade, inte av dåligt väder, för det finns ju inte, utan väder som ställer krav på såväl klädarsenal som tålamod.
Som det där havsöringsfisket vid skånska Haväng. Vi anlände på eftermiddagen och Östersjön visade sig för ögonblicket från sin allra bästa sida och vi beslutade oss för att börja fiska direkt. Men det dröjer inte länge förrän ett oroväckande mörker närmar sig norrifrån och det dröjer blott minuter tills vi är omslutna av ett rejält snöoväder. Precis då fick jag kvällens enda öring. För det blev svårt, för att inte säga omöjligt att fiska och vi beslutade oss för att ta itu med natthärbärget.
Morgonen bjöd på gnistrande solsken, tre decimeter snö och 10 minusgrader, men det vände ju så klart i takt med påklädandet. En titt ut ur vindskyddet: solsken. Vadare på och spö i hand: snöstorm. Behöver jag säga att vi inte fick någon fisk den dagen. Men jag frös inte, tack vare Flink och lager-på-lager-principen.
Sommaren -98, en riktig skitsommar. Det regnade under hela maj och i början på juni var det fortfarande kallt, blåsigt och regnigt – perfekt väder för laxfiske i Mörrumsån. Samtal ringdes, e-mail skickades, fiskekort beställdes och planen tog form. Väl där utmejslades morgondagens strategi vid lägerelden innan vi kröp ner i sovsäckarna. Redan klockan fem på morgonen började vi dock ana oråd. Vi vaknade då av att tältet var olidligt varmt. Och det visade sig snart att vi hade lyckats pricka in den sommarens absolut varmaste dag. Det finns kanske inte dåligt väder, men skitväder finns det gott om. Och det är bara att anpassa sig. Och den dagens anpassningen var att lägga sig i gröngräset och sola. Det senaste exemplet var, när vi efter en tids milt väder bestämde oss för en havsöringstur till sydkusten. Tror ni inte det fryser till i samma ögonblick som vi bestämde tid och plats. Det var bara att agera isbrytare. Dagen därpå såg vädret – ur isfiskesynpunkt – lovande ut och vi bestämde oss för att prova lite pimpelfiska kommande helg. I skrivande stund visar termometern på +4°, vilket innebär att våra planer återigen gäckas av vädergudarna.
Men dålig vädertiming är nog något som vi tre måste lära oss att hantera och leva med. Liksom vi spöfiskare måste lära oss hantera – inte leva med – att det finns politiker som tillåter kustnära industrifiske i Östersjön. Det är kanske som med väder, att de finns inga dåliga politiker, bara dåliga beslut. Men glöm inte tillägget: det finns skitpolitiker Eder Itzak

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar