tisdag 19 januari 2010

Åtankar om erfarenhet, kunskap och vetenskap. Eller var fan e vattnet!

Lågt, riktigt lågt.
Jag har fiskat efter havsöring på sydkusten i snart 17 år och jag har aldrig varit med om ett lägre vattenstånd. Nu är det absolut ingen garanti för att det aldrig varit så lågt. Eftersom det ändå är åtskilliga mil i bilen för mig har jag inte varit där så ofta som de lokala fiskarna. Och jag kan så här i retrospekt konstatera att jag nästan alltid har haft ganska bra förutsättningar. Och det är sällan jag åkt hem utan att ha fångat eller haft kontakt med fisk.
Men nu måste jag omvärdera mina erfarenheter och ifrågasätta värdet av min kunskap. För när jag kom ner till Hörte häromdagen var revet nästan helt tomt på vatten. Det var lågt vattenstånd och nästan hela revet var täckt av is, snö och is-sörja. Vågorna bröt en bra bit utanför revet och jag stod där handfallen.
Jag klafsade ut genom snömodden och kastade, inte där jag av erfarenhet vet att det brukar finnas fisk, utan där det var isfritt. Ganska håglöst fiskade jag en stund. Havet var ganska lugnt men gammal sjö gjorde att jag hela tiden fick parera stora vågor som kraftfullt bröt precis där jag stod. Jag måste erkänna att jag ganska snart tappade humöret och tron på mig själv och mina kunskaper. Jag blev blöt och koncentrationen tröt, kasten kollapsade och jag tror till och med att jag yttrade en och annan svordom.
Nu skulle jag behöva lite vetenskap. Lite riktig kunskap grundad på fakta och inte på erfarenhet. Var går fisken när det är så här kallt och så lite vatten? Var hittar man den under extrema förhållanden? Är det överhuvudtaget lönt att fiska efter havsöringen när det är så här? Det är nackdelen med att ha varit bortskämd med bra väder- och vattenförutsättningar. Man får inte spetskompetensen, man tvingas inte omvärdera sina erfarenheter och det är väl som någon vis människa sa, att erfarenhet är nytänkandets värsta fiende.
Medicinen för denna åkomma är väl inte att sitta och gnällande kolla in väderleksprognosen, som tio dagar framöver fortfarande snackar minusgrader. Nä, det är bara att bita ihop och ge sig ut igen och igen och igen. För även om jag fiskat havsöring i 17 år så har jag uppenbarligen inte fiskat tillräckligt ofta.
Samma rev fast bättre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar