onsdag 30 december 2009

Lucka nummer 30

I lucka 30 är det dags att bli lite praktisk. Jag fick tips om "Animated Knots by Grog". En alldeles eminent hemsida där all världens knutar och knopar finns. De är alla animerade, vilket gör det hela väldigt pedagogiskt och överskådligt.
Nu använder ju jag egentligen bara två knutar till mitt flugfiske. Det är Kirurg-knuten och Uni-knuten. Kirurg-knuten använder jag till att skarva tafsmaterial och Uni-knuten till att knyta på flugorna. Uni-Uni-knuten är bra om man behöver skarva ihop en tafs eller nylonlina mitt i. Jag använder i och för sig även nål-knuten men den använder man ju så sällan.
Någon sa att Albright-knuten var bäst om man ska skarva nylon och fluorocarbon. Men den är apsvår att knyta, särskilt i de tunna dimensioner som det handlar om i en tafsspets. Jag provade med en kirurgknut och det verkade hålla. Nu får vi se om jag svär vid första hugget på den tafsen eller om den håller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar