måndag 14 december 2009

Lucka nummer 14

Bakom lucka 14 efterlyser jag lite hjälp med mitt beslutsfattande. Jag har de senaste åren uteslutande använt tafsmaterial av fluorocarbon. Det är lite känsligare när man ska knyta det men jag tycker nog att jag har fått mer fisk sen jag gick över från vanlig nylon. Jag har dessutom knutit och taperat mina egna tafsar vilket har inneburit att jag gått omkring med en massa dyra tafsmaterialspolar. Spolar som många leverantörer hävdar är "färskvara". Mina "färskvaror" har nu en fem - sex år på nacken och det börjar bli dags att köpa nytt. Trots att jag bara "naggat" vissa dimensioner i kanten och har ganska mycket lina kvar på spolarna.
Nu är min fråga följande: Ska man köpa färdigtaperade tafsar och bara köpa en eller två olika dimensioner med tafsmaterial för att "fylla på" spetsen?
Eller ska man köpa de sex, sju tjocklekarna som behövs för att knyta egna tafsar?
Vilket blir billigast? En färdigtaperad nio-fots Guideline Egor-tafs kostar ca 119:- och en tolv-fots kostar ca 135:-.
En spole med 50 meter tafsmaterial av samma märke kostar 159:-, upp till 199:- för de tjockare dimensionerna som då bara rymmer 30 meter.
En färdigtaperad tafs kan en blåsig dag få ta rätt mycket stryk. Och på kusten kan man om det vill sig illa få vindknutar långt upp på tafsen, vilket gör att den förmodligen är helt rökt lagom till nästa tur.
Med tafsmaterial på spole är man aldrig utan och kan även om det är drygt knyta en ny tafs på plats vid vattnet. Å andra sidan så lär man inte utnyttja många metrar av de tjockaste dimensionerna.
Vad tycker ni? Jag behöver som sagt var hjälp med att bestämma mig.

6 kommentarer:

 1. Hmm, jag vet inte Thomas... Pengar är inte alltid allt. Vilket blir lättast för dig?

  SvaraRadera
 2. Haha, nä men jag hade ju hoppats på att det ekonomiska argumentet skulle hjälpa mig att ta beslut. Det är ju smidigt med färdigtaperade men friheten är ju klart större med tafsmaterial. Särskilt som jag vill kunna ändra taperingen beroende på bl a vindförhållanden

  SvaraRadera
 3. i vilket fall kommer du behöva komplettera de tunnare Ø så frågan är väl hur mycket stryk du tycker att den grövsta delen på en taperad tafs klarar...? själv kör jag en till två taperade på en säsong.

  SvaraRadera
 4. Hej Paul!

  Kul att du också hittat hit. Jag fick ett tips i en fiskebutik förra veckan om att använda vanlig nylon i de grövre dimensionerna och bara ha fl.carb. i de två sista. Han hävdar att de går att skarva med bibehållen knutstyrka. Jag misstänker att själva knytandet måste göras oerhört fantastiskt. Vad tror du? Har du testat mixa nylon och fl.carb?

  SvaraRadera
 5. Har faktist inte provat flourcarbon, trivs med min nylon fortfarande, men jag gillar tanken på att blanda och knutar finns i mängder så det borde fungera med någon...
  lite julpyssel ;)

  SvaraRadera
 6. Jag inbillar mig att det är bra. Ser en ökad fångstfrekvens sen jag började med fl.ca. Å andra sidan var det samtidigt som jag byte lina till en Guideline intermediate clear tip. Den kombon har varit mycket bra.

  SvaraRadera