måndag 24 augusti 2009

Itzak, den fulländade fiskaren

1998 var Internet fortfarande i sin linda. Bloggare var inte direkt vardagsmat. Man fick nöja sig med diverse rättshaverister och konspiratörer och deras insändare i tidningen. Nja det är inte riktigt sant. Fiske.nu hade ju sitt plank där spöfiske stöttes och blöttes. Här fanns Jaffa, Gös-Jonas och andra med "roliga" namn. Vad skulle jag kalla mig? Jag hade precis läst ut Izaak Waltons "Den fulländade fiskaren". Och krampen i skrattmusklerna hade knappt lagt sig efter att ha jobbat med Vulkteaterns "Denna, Penna, Bensin". Där jag för första gången fick ta del av Anders Jansson och Johan Westers underbara karaktär Itzhak Skenström. En galen fiskare från 1600-talet, som trodde att svalorna dök ner och övervintrade på sjöbotten och en galen musikprofessor, som menade att det var JS Bach:s son som uppfann Moonwalken och inte Michael Jackson. Ja det är en kombination som skulle kunna tillåta en och annan vansinnig kommentar på "planket". Och det blev en del "störiga" men också en hel del lysande inlägg i en annars så "gubbmossig" ton.
Den ena ledde till det andra och snart hade Itzak en egen krönika i Fiske För Alla. Jag tänkte blåsa liv i dessa krönikor och publicera dem här på bloggen. Lite som Shanti Rooney som blåser liv i sina uppsatser från högstadiet. MNK.
Det spekulerades en del i vem den där Itzak kunde vara och riktigt smickrande var det när ryktet gjorde gällande att Itzak var min personlige favorit Mikael Engström, fiskeskribenten som även har skrivit de eminenta böckerna om Atomragnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar