tisdag 16 mars 2010

Nollan är spräckt!

Solen sken och vinden ven. Vattnet var rekordlågt vid mitt kära gamla rev. Skulle det göra mig besviken även denna gång? Det har det ju gjort några gånger redan den här konstiga vintern. Vattnet hade bra fart och färgen var ganska optimal. Inte kristallklart och inte helt grumligt. Så det kändes inte helt hopplöst när jag vadade ut och började fiska av revet på samma sätt som jag gjort så många gånger förr. Det var ingen hemma på det knädjupa vattnet så jag började fokusera på "hålan" i början på revet.
Strax efter 12.00 kom det, det förlösande suget i linan. Ett nätt och försiktigt hugg. Jag lyfte spöet och hade äntligen den där kustöringen som jag jagat nu i mer än tre månader.
Men njutningen och lättnaden förbyttes snart mot stress och en släng av ångest. Skulle jag landa den? Skulle jag lyckas att dokumentera den? Det var lite som när domaren blåser straff i en fotbollsmatch, då jublar alla. Men snart byts glädjen mot något annat när bollen läggs på straffpunkten. Ska det bli mål? Ska han bomma?
Jodå, den satt rakt upp i nättaket! Efter en ganska pigg insats insåg den snart att det inte var lönt att kämpa mer. Bilderna blev kanske inte världens bästa men... Här är den i alla fall, årets första. 52 cm blank fisk, om än något slank, blev det.
Och nä, det var inte den roströda som gjorde det. Det var kallvattensmästaren Glimmerrejen som levererade.
Nu ska vi dock inte dra för stora växlar på detta. Vattnet är fortfarande kallt och det är fortfarande minusgrader på nätterna. Men om en vecka eller så lär sydkusten explodera. Och då är jag självfallet där.

10 kommentarer:

 1. Jag bugar, bockar och gratulerar kustöringsmentorn. Gammal ÄR äldst.

  SvaraRadera
 2. Äntligen får man se lite fångstbilder på nätet igen. Snyggt jobbat, fin fisk!

  Har en liten fråga. Jag ska prova HÖ-fiske för första gången i år och tänkte nu inhandla en Coastal-lina. Skulle du välja den gamla vanliga eller den nya "fast intermediate" (som sjunker lite snabbare)?

  SvaraRadera
 3. Tackar, tackar! Det var på tiden.

  @Rounder: Kul med nya ansiken i kommentarsfältet! Det beror helt på var du fiskar. Vid mina vatten räcker det med en slow-sink. Jag vill bara att linan bryter ytan. Sen använder jag förtyngda flugor om jag vill komma djupare. En 12'-tafs (3,60 m) och en förtyngd fluga spelar betydligt större roll för hur djupt flugan fiskar än linan. Sjunker linan för snabbt och man fiskar grunda bottnar vilket jag gör till 90 % så vill man inte att linan ska gå i botten, vilken är risken med en lina som sjunker 3,8 cm/sek.
  BTW: Jag har precis beställt en Coastal hos El-Ge Sportfiske.

  Lycka till med ditt linval.

  SvaraRadera
 4. Hej Thomas och tack för ett snabbt och bra svar! Jag har läst bloggen länge men varit för snål med kommentarerna. Både din och Markus blogg är kanonbra!

  Ja okej, det låter som den vanliga Coastallinan blir bra isåfall då. Förtyngda flugor får bli medicinen om man vill komma ner en bit.
  Jag kommer nog börja i lugn och ro runt Oskarshamn/Kalmar då vi har stuga däremellan. Är himla peppad och väntar väl bara på att det ska bli läge nu. Vet faktiskt inte riktigt när detta läge infinner sig men jag ska läsa på lite om det inatt tänkte jag :)

  Tack igen!

  SvaraRadera
 5. Mellan Kalmar och Oskarshamn simmar ju Emåns öringar när de inte är i ån. Det är ju inte ett fy skam ställe att börja sin havsöringskarriär på. Pelle Klippinge har en bok som tar upp havsöringsfiske i "ditt" vatten. Men det vet du säkert redan.

  SvaraRadera
 6. Grattis
  mvh
  http://undanflykt.blogspot.com/

  SvaraRadera
 7. Japp, jag har köpt den boken men bara skummat igenom den litegrann. Hög tid att lusläsa den nu! :)

  Ha det bra!

  Johan

  SvaraRadera
 8. Grattis till fångsten och vinsten över polaren! Viktigt att visa var skåpet skall stå tidigt på säsongen!

  SvaraRadera