onsdag 24 mars 2010

Bèsame mucho!

Åter dags för en tur till sydkusten. I bagaget en sprillans ny Guideline Coastal. Kom fram och det blåste en nätt liten vind från sydost. Bra vindriktning för oss högerhänta flugfiskare. Jag började fiska där jag tog "årets första" förra veckan. Det visade sig snart att den däringa fluglinan inte direkt bjöd på kärlek vid första kastet. Inget riktigt "skjut" i den. Det blev många bak-kast innan den stack iväg. Om det beror på mig, linan eller mitt spö har jag inte riktigt kunnat utröna. Misstänker att jag skulle behöva gå upp en klass. Någon aha-känsla bjöds det i alla fall inte på. Däremot var den mjuk och smidig och inte det minsta tendens till "telefonsladd". Sen hade jag knutit på en 12' färdigtaperad tafs som inte lirade med räkimitationen jag började fiska med. Mina förväntningar var ju skyhöga och när det dessutom inte var mycket liv i vattnet kunde jag konstatera att dagen inte börjat särskilt tillfredsställande.
Bytte fluga från den orangea räkan till Glimmerrejen som var så lyckosam förra veckan. Den är ju väl förtyngd, med såväl kulkedjeögon som tungstenstråd och plötsligt gick det något bättre att kasta. Men jag bröt för fika och flyttade mig västerut.
Det riktigt grumliga vattnet, "kaffesumpen", längst in gjorde att jag valde att fiska grundpartiet som börjar en bit ut. Och nu är det bra att vara bekant med en havsöringslokal, för det är inte stenarna man ser som spelar den viktigaste rollen. Det är stenarna som inte syns men ligger en bit under ytan som man vill åt. Det dröjde inte många kast förrän det försiktigt sög till i linan. Först trodde jag att det var en liten fisk men den gick direkt upp och vältrade sig i ytan och blottade en rejäl stjärtfena. Ganska typiskt besa-beteende. Jag backade in mot land och den följde ganska villigt med. Krokade av den och mätte den till hela 71 cm. Snabb bild och sen tebax med den. Vi ses om en månad! Firade med lite fika och lät stället vila lite.
Upprepade samma runda efter fikan men det hände inget på "huggplatsen" så jag fortsatte att fiska av där revet övergår till ett djupare parti med många stora stenar under ytan. Tyckte jag såg lite virvlar i ytan men inget hugg. Ibland kan vågorna och vindarna spöka till det på ytan. Kastade igen och den här gången sög det till ordentligt i linan. Och som skjuten ur en kanon kommer det en riktigt stor och fet havsöring. Det är bara det att den hoppar 1,5 meter från där linan pekar och drar! Det var inte den som hade huggit! Det var en liten rackare på prick 50 cm som snuvade sin större kusin på min rosa räka. Den var något piggare än den förra men den hade ungefär samma proportioner som den på 71 cm.
Dagen som började sådär avslutades med "Väl Godkänt". Och linan då? Jo, jag blev väl lite mer vän med den och med två fiskar på sitt samvete får man väl gen den ett par chanser till. Nu stoppar jag undan kustprylarna och packar för en tur till Mörrumsån på fredag. Mina generösa vänner på ABU Garcia har förärat mig med ett kort på deras sträckor, vilket plötsligt öppnar ett fönster att ta en lax före allas vår laxlängtare Markus. Det blev därför en panikbeställning av lite färgglada tubflugor hos flugor.se. Nu får vi se om de hinner komma fram, de brukar ju vara grymt snabba.

4 kommentarer:

 1. Grattis broder! Vilken dag du haft!
  Glöm dock ej att jag också ska fiska Mörrum på fredag. Matchen ännu inte avgjord med andra ord.

  SvaraRadera
 2. Låter fint!
  Får man följa med dig nån gång? Trots att man är en RIKTIG amatör.
  /Johan K

  SvaraRadera
 3. @Markus: Det var en finfin dag om än inte perfekt. Jag vet att du ska fiska Mörrum. Du och en stor drös andra. Jag kommer att gå och påta alldeles för mig själv, långt borta från ståhejet nere i byn. Och du, pressen är på dig!

  @Johan: Jag vet inte om jag vågar. Se vad som hände när du fick lite av min surdeg. Du kanske blir "hooked". Men självklart får du följa med.

  SvaraRadera
 4. Gode vän. Pressen är inte på mig. Jag vet nämligen att jag nästan aldrig får lax, så jag räknar aldrig med den. ;) Däremot skulle det varit fint att ta en kustöring innan dig, men det blev det som sagt inte mycket av.

  SvaraRadera