måndag 8 februari 2010

Från söder till Söder.

Jag har varit i Stockholm för lite möte och träff med goda vänner. Fredagen bjöd på gnistrande solsken och under en ledig stund passade jag på att ta en uppfriskande promenad från Kungsholmen över Västerbron till Söder. Utsikten från Västerbron var fantastisk men den är hög den där bron och med en släng av akrofobi blev det svårt att njuta helt av vädret och utsikten.
Målet för promenaden var Stockholms Flugfiskecenter. "Sportfiskebutiken utan drag". Med denna tagline skulle man kunna tro att den låg i Göteborg. Men nej, även stockholmare kan drista sig till en ordvits eller två. I alla fall på Söder.
Jag skulle inte shoppa något speciellt, jag tycker bara det är kul att besöka fiskebutiker för att se om de har något nytt, speciellt eller annat som ens lokala butik inte har. Jag började snart samtala med mannen bakom disken som hade ganska dystra nyheter när jag frågade hur havsöringsfisket i Stockholmstrakten är. "Det är inte som förr" sa han. "Då fick man alltid fisk och fick man inte det så såg man i alla fall alltid fisk. Nu kan man åka ut tio gånger och kanske få en eller två". Trista att höra att havsöringen inte hittat rätt och lyckats etablera ett självreproducerande bestånd.
Strax efter det kliver det in en man och hans hund och förutom att han berättar att han mycket snart ska till Nya Zeealand berättar han om sina laxtrollingsplaner till sommaren. Med fluga! Jo, han var mycket entusiastisk och berättade att han redan lyckats kroka lax på flugtrolling utanför Landsort. Jag tyckte det lät mycket spännande. Bara synd att jag inte tog reda på hans namn, det skulle vara kul att få reda på mer om hur det går i sommar.
Jag blir alltid lika imponerad av folk som har tålamodet att hitta på nya och spännande sätt att fiska. Jag kämpar på med att låta tålamodet göra mig till en hyfsad kustöringsfiskare. Jag skulle varken ha tiden eller tålamodet att prova på något helt nytt och obeprövat. Så all heder till alla er som bryter ny mark och förnyar fisket.
Fast ibland kan många av dessa nya fiskesätt bara kännas som konstruerade och långsökta påfund. Med all respekt Martin Falklind men jag tycker nog att fiska Marlin från kajak är ett sådant påfund. Vad är nästa steg, att fiska från flytväst?
Förutom en god stund av alltid lika inspirerande fiskesnack, trots att början var något dyster, hittade jag något jag behövde, en rulle bindtråd. Så jag lämnade Zinkensdamm och Söder en trådrulle och flera fiskehistorier rikare. Något jag glatt tar mig med ner till hemmet i söder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar