tisdag 6 oktober 2009

Glimmerrejen eller Schtekarn, döm själv.

Efter att bunkrat upp med tio stora Magnusar var det så Glimmerrejens tur. Det är en väldigt lättbunden och enkel fluga, vilket gör det extremt svårt att inte vilja vidareutveckla och göra egna justeringar.
Jag använder samma långa Maruto-krok #6 som till Magnusarna. Jag brukar inte använda så stora krokar och det är just därför jag känner att det är dags att göra en riktigt stor, fet och smaskig Glimmerreje.
Jämfört med originalet tycker jag att spröten där är lite korta. Trots dess "flashiga" framtoning är det ju faktiskt en räkimitation och en räka kan ju ha extremt långa spröt. Så jag väljer att förlänga dem och addera lite rosa Krystal Flash och två strippade grizzly-hackel som blev över från Magnusarna.
Badkarskedjan får tillhandahålla ögonen som jag målar svarta med en "spritpenna". Några varv med blytråden för att få ännu lite mer tyngd. Det här är ju en kallvattensfluga så det är bra att snabbt få ner den djupt. Vilket kan vara svårt med stora och "bylsiga" flugor. Det är ju mycket som tar emot när den ska sjunka. För att de ska sitta stabilare och för att färgen ska hålla bättre lackar jag ögonen och bindtråden.
Dags för lite rosa rävpäls. Lägg några varv med bindtråd i kors mellan ögonen, annars kommer pälsen att stå rakt upp. Ståpäls är bra men inte just här.
Sen är det dags att linda på den glittriga chenillen. Gå med täta varv från ögonen och fram. Nu har du fått en "jämnburrig" kropp som nu ska trimmas. Snaggat uppe på och på sidorna och långt framme vid ögonen. Och just det ögonen! Det vanliga sättet att presentera en fluga är ju från sidan. Och från sidan kan man faktiskt se likheterna med en tångräka. Men hur ser den ut när havsöringen kommer bakifrån.
Jo så här! Stora svarta solglasögon, en rosa skjorta och lite "bling-bling". Den ser ju ut som något som hamnat i vattnet under tennisveckan i Båstad! Kanske läge att döpa om Glimmerrejen och ge den ett svenskt namn. Kanske "Schtekarn" kan passa? Kom gärna med förslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar