torsdag 6 januari 2011

Ett nytt år, nya vadare, en ny rulle fast med samma gamla heta passion och milda vansinne!

Isen ligger solid i Öresund och Barsebäck lär inte vara fiskbar förrän i mars någon gång. Sydkusten däremot är isfri och "gäddproffset" rapporterade om bra fångster i närheten av Trelleborg. Så det är med pirr i kroppen som jag ser fram emot morgondagen då det är dags för min första havsöringstur för året. Det lär bli några jönsiga kast som efter hand hyfsar till sig ända tills spöringarna fryser igen. Men oavsett så ska det bli riktigt kul att få prova den nya rullen och de "nya" vadarna. Tre lager fleecebyxor ska hålla mig varm och de har dessutom lovat tögrader imorgon. Så det lär väl, som vanligt så här års, vara fötterna och fingrarna som får ta mest stryk.
Spenderade dagen med att flytta över linan till den nya rullen. Så nu har man ännu en rulle som ska "pensioneras" eller som min bättre hälft var snabb med att föreslå, "Traderas". Det blev också till att knyta en ny tafs men jag var så flitig vid bindstädet i fjol så jag har gott om flugor i askarna. Itzaks Rusty är med lita på det.

7 kommentarer:

 1. Hej Thomas!

  Tänkte bara höra vilka slags tafsar du använder till HÖ. Färdigtaperad (nylon eller fluoro?) och sedan tippet av fluoro? Vilka dimensioner?

  Tack!

  /Rookien

  SvaraRadera
 2. Hej Rookien!

  Jag knyter mina egna tafsar. Det efter att ha tagit mig en rejäl funderare i fjol. Tror du kan hitta en inlägg om det. Men jag kom fram till att det ger större flexibilitet att ha en uppsättning med tafsmaterial som gör att man kan anpassa tafsarna till fiskeförhållanena och flugorna. Och så blir det mycket billigare inbillar jag mig.
  Just nu kör jag med en 12" allroundtafs som du kan hitta en beskrivning på här:
  http://www.rackelhanen.se/swe/1149.htm
  Jag kompletterar den med en halvmeter 0.20 fluorocarbon som jag fööööörsiktigt knyter på med en kirurgknut. Det är dock inte nödvändigt såhär års. Viktigare när fisken är kinkigare längre fram på säsongen.

  SvaraRadera
 3. Hej igen Thomas och tack för svaret!

  Din taperade tafs är alltså av nylon (?) och sen en fluorospets på den. Varför knyter du på spetsen så försikigt, är det för att det är ett styvare material som lätt går sönder annars?

  Nu börjar jag få lite koll iaf. Tack! :)

  SvaraRadera
 4. Fluorocarbonet generera väldigt mycket friktionsvärme när man drar åt knuten och kan då smälta sönder nylonet. Så det är snarare nylonet som far illa i det förhållandet.

  SvaraRadera
 5. Aha! Tack för tipsen, Thomas, tänkte få användning av dem i sommar! :)

  SvaraRadera
 6. Hallå Thomas,

  Gött att du e tebaks med bloggandet!
  Hoppas det kommer lite blänkar-rapporter snart också:-)
  Kanske att vi skall Kivik i år också? Vi får se hur det blir!

  Bra att "Itzaks Rusty" finns med i askarna även i år. Hur levererade flugan förra säsongen? Har du någon statistik? 1st västkustare samt ett par i Kivik förra våren blev vårat resultat:-)

  //Andreas

  SvaraRadera
 7. Hej Andreas!

  Jag hoppas du hör av dig om ni kommer ner! Itzaks Rusty tog sin första öring i början på april och efter det så fiskade jag i stort sett bara med den! Och den var bra. Den fångade till och med utan hemtag, när den låg och väntade på att jag skulle ta hem den. Det tyder på ganska bra imitation. :-) Så den får förnyat förtroende så fort det blir lite varmare i vattnet.

  SvaraRadera