tisdag 10 november 2009

Laxblunder

Har ni sett Polarbröds senaste reklamfilm? Den är väl fin. Eller? Den är gjord av Saatchi & Saatchi i Stockholm. Filmen börjar i vackert norrländskt landskap och snart får vi se en ståtlig havsörn svepa ner och plocka en fisk ur vattnet. Klipp till en ekorre som hittar en kotte. Sen är vi vid en fors där vi ser en lax hoppa i sin strävan för att nå lekbottnarna längre upp i älven. Eller? Men vänta lite nu! Vad är det där som flyger i bilden. Är det en slända? Ja, det är en slända och nu fångar laxen sländan! WTF.
Jag gillar Polarbröd skarpt och vi har alltid deras bröd hemma. Dottern har ännu inte lärt sig uppskatta mitt surdegsbröd. Men om Polarbröd nu vill vara det naturliga brödet, varför animerar man då in en slända som fångas av en lax. Mer onaturligt kan det ju knappast bli.
Jag frågade mina söner om de visste varför laxen hoppar i forsarna. Båda sa direkt "för att kunna simma upp och para sig". Och då är de inte världens mest naturintresserade. Men ändå har de tydligen bättre koll än Saatchi i Stockholm.
Nu tror ju inte jag att gemene man kommer att reagera på sländan. Den syns ju knappt och folk ser nog bara en lax som hoppar. Men som copywriter blir jag störd när en idé är slarvigt och hafsigt genomförd. Och som flugfiskare och naturälskare stör jag mig på när man inte tar naturen på mer allvar än att man kan fixa och trixa med den för att det ska passa ens ändamål. Och om man vill profilera sig som den naturliga brödproducenten och ta den positionen, så är det ju bra om man gör det utan att konstla till det.
Naturen är full av fantastiska, helt naturliga fenomen som det är.

3 kommentarer:

 1. WORD!
  Ta också en titt på Findus senaste rulle som beskriver hur fina och godhjärtade yrkesfiskarna är som fångar fisken de säljer.

  SvaraRadera
 2. Jag tillhör dom som byter kanal, går på toan, sätter på kaffe eller tar en tur förbi datan så fort det är reklampaus på TV,n...
  Klarar inte av det helt enkelt...

  SvaraRadera
 3. haha, jag har inte sett reklamen ännu. Men det skall bli spännande.


  MVH Robert Westin

  SvaraRadera