tisdag 17 november 2009

Att fiska ska vara behagligt.

En lång "slips" på Sydkusten, tidigt på säsongen. Fångad med fluga och inte med snaps.
Min gode vän filmfotografen brukar kalla mig för snobb och flugnörd för att jag inte fiskar havsöring med spinnspö, eller ens har med haspelutrustningen till kusten, fast det blåser som attan. Han tycker det är helt uppåt väggarna att flugfiska när det blåser 10 m/s. Och det har han alldeles rätt i. Det är helt galet. Han har också den sunda inställningen, att det ska vara behagligt att fiska annars är det inte kul. Och han tycker det är behagligare att spinnfiska när vädret och vindet inte är på ens sida.
Jag håller helt med honom. Men... det finns alltid ett men. Jag har aldrig fångat en havsöring med spinnspö. Jag har ofta haft spinnutrustningen med mig men den har alltid blivit kvar i bilen. Så i ärlighetens namn har jag inte gett det en ordentlig chans. Men de få gångerna jag provat så har jag i alla fall aldrig fått ett endaste litet hugg. Så nu vågar jag jag inte prova. Det är inte så att jag inte tycker det är fint nog. Jag tror inte på mig själv, jag tror inte att jag vet hur man gör. Väck mig mitt i natten, ge mig mitt flugspö och jag vet precis hur jag ska göra för att fånga en kustöring. Utom då fisken vakar 50 meter ut och filmfotografen når ut till fisken med sina silvriga "snaps-dag". (Tror att han bara har en sorts drag. ) Men jag har gett mig den på att kunna bemästra alla sorters väder och i den strävan finner jag det ganska behagligt att flugfiska med stormen rytande och hånskrattande i mitt vindpinade ansikte.

3 kommentarer:

 1. Jojo, denne filmfotograf tycker också att det är behagligare att ta bilen till jobbet/affären/skolan som ligger sisådär 200 meter bort från hemmet. Naturligtivs är det också helt uppåt väggarna att trampa iväg på den dyrt införskaffade proffscykeln som numera står i stället och rostar sönder...
  Japp han har också den sunda inställningen, att det ska vara behagligt att röra på sig annars är det inte kul. Och att röra på sig behagligt, det innebär att vända sida då och då, från vänster till höger i soffan... ;-)

  SvaraRadera
 2. Får känslan av att du känner denne livsnjutare! ;-)

  SvaraRadera
 3. Kanske det kanske. Kunde inte låta bli att kicka, det var ju liksom öppet mål. Filmfotografen tycker dock att dina åtankar är roligare. Med all rätt.
  Förresten fick du nåt hugg eller napp...eller bara mothugg?

  SvaraRadera