torsdag 6 oktober 2011

Naturintresse, inget för förortsbor?

Jag vet att man inte ska uppröras av aftonbladet.se men när jag läser Jan Guillous uttalande om Zlatan och hans jakt- och naturintresse så blir jag inte bara upprörd. Jag blir förbannad, irriterad, förvånad och börjar leta tecken på att han blivit felciterad. SÅ korkat var det han sa. Vad sa han då när han fick höra om Zlatans jaktintresse?
– Zlatan? Söte Jesus. Det verkar kolossalt pinsamt. Han har inget naturintresse, ingen anknytning till jakt och kan säkert ingenting om saken. Sådant är alltid pinsamt.
– Jag tror inte att Zlatan har ett genuint jaktintresse. Han har vuxit upp i en förort med mycket begränsad tillgång till natur och har haft fotboll som sitt stora intresse. Det är lika absurt som att Zlatan plötsligt skulle få för sig att han var svampplockare.
Man dånar, eller hur?! Spontant skulle jag vilja säga att det kanske just är avsaknaden av vildmark och natur som gör att han vill utforska det nu. Han har ju dessutom de ekonomiska förutsättningarna att ta igen det han missade i förorten. Menar Jan Guillou på fullaste allvar att om man är uppväxt i förorten så kan man, eller får man inte ha ett naturintresse utan att vara pinsam?
Att bege sig ut och njuta av naturen är kanske inte det första man tänker på när livet man lever är ansträngt på alla möjliga sätt. Och jag undrar om inte det där med natur är en klassfråga.
Tror det är många i förorten som skulle tycka det skulle vara hur spännande som helst att hänga med på jakt eller på en fisketur.
Man kanske skulle hålla flugfiskekurser där bara "asfaltsblommor" är välkomna. Tror jag ska börja leta en sponsor med en gång. Så se upp Guillou snart är vildmarken full av killar och tjejer med konstigare efternamn än dig, med spö i hand och kanske till och med med något så absurt som en svampkorg.

1 kommentar:

  1. Som numera vuxen "asfaltsblomma" tycker jag oerhört mycket om ditt inlägg! Och som du skriver så är det nog mycket för att man inte har djur/natur utanför dörren som gör att det nästan känns exotiskt för många att få fiska eller vistas ute i naturen.

    SvaraRadera