fredag 9 april 2010

En iskall fredag i värmande sällskap.

Ställde klockan på okristliga 04.15 för att vara i Kivik vid 6-tiden. Jag skulle träffa bloggkollegan Andreas och hans vänner för lite havsöringsfiske på Österlen. Jag kommer fram vid halvsextiden och riggar mitt spö som bäst när Andreas, Peter och Lucas rullar in på parkeringen.
Vi hälsar och snacket är snart igång samtidigt som spön riggas. Det dröjer inte länge förrän vi är i vattnet. Det dröjer heller inte särskilt länge förrän Lucas kan konstatera att hans vadare läcker. Peter får äran att låna ut sina alldeles nya och oanvända vadare till kompisen. Snart därefter krokar Peter dagens första fisk. Lite överrumplad över den snabba fiskelyckan, låter han fisken dra det längsta strået. Den lossnar precis som han ska landa fisken. Och alla som varit på lång fiskehelg med polarna vet att en tveksam insats lätt används emot en, mest hela helgen.
Andreas som jag av någon underlig anledning inte fick en bild på har en massa hugg inne i bukten men det är ingen som stannar på kroken. Nä, det är inte bara de som får fisk som får vara med på bild. Eller?
Lucas med "sina" nya vadare krokar fisk nummer två och det är en fin fisk på prick 60 cm som är i mycket bra kondition.
Vi fortsätter på samma ställe vi har alla kontakt med fisk, både via ögonen och via flugorna. Men det händer inte mer. Jo vinden går igenom alla mina kläder och jag fryser mer än jag gjort någon gång i vinter. Välkommen till Skåne, där vinden kan göra 10 plusgrader till tre minus. Vi drar söderut till Vik där det redan är smockfullt med fiskare.
På klipporna står en hel drös spinnfiskare men närmare sandstranden dominerar flugfiskarna, varav en står och drillar fisk. Det dröjer en stund innan han kompis kan håva fisken. En lång besa på hela 74 cm. Fiskaren som jag inte fick namnet på är märkbart lycklig och det är hans livs fisk. Tyckte dessutom att han sa att det var hans första havsöring. Att då göra som han, sätta tillbaka drömfisken är stort.
Lucas som är dagens mest energiska av oss fyra denna kalla dag är också den som är mest lyckosam. För det tar inte lång stund i Vik förrän han landar fisk nummer två.
Själv går jag bom denna dag som ändå har varit fantastiskt givande med tre nya och trevliga bekantskaper. Vi skiljs åt på parkeringen då de ska tillbaka till stugan för lite välbehövlig mat och vila för att orka med ett kvällspass. Morgonpasset på sju timmar gick inte av för hackor. Själv styr jag kosan mot Lund och lite fredagslugn med familjen.

1 kommentar:

  1. Bra rapport där Thomas och tack för flugorna!
    Synd att vi fick gå hem med svansen mellan bena bara....Har skickat in en rapport från helgen nu också!

    Ha det, Andreas

    SvaraRadera